Nominatie voor het boek ‘Trauma in Organisaties’ van Philippe Bailleur

Nominatie voor het boek ‘Trauma in Organisaties’ van Philippe Bailleur

Op 16 mei werd het nieuwste boek van Philippe Bailleur, ‘Trauma in Organisaties’, in Nederland door de Organisatie voor Organisatie Adviseurs, verkozen tot het beste boek van 2016.  Philippe zelf was niet aanwezig op deze belangrijke prijsuitreiking.  Hij koos ervoor zijn engagement naar ons toe te behouden.  Op deze, voor hem toch wel zeer uitzonderlijke dag, bleef hij ons verder opleiden tot organisatie coach.  Een mooi voorbeeld van betrokkenheid, respect en bescheidenheid.

Als we het woord trauma horen, denken we vooral aan iets wat een individu kan overkomen.  Philippe beschrijft hoe ook organisaties eraan kunnen lijden.
Trauma’s kunnen in organisaties ontstaan door ingrijpende gebeurtenissen zoals een terroristische aanslag, pijnlijke ontslagen of het plotseling overlijden van een CEO.  Ze kunnen echter even goed stilletjes aan binnen sijpelen door bijvoorbeeld voortdurend mismanagement.  In beide gevallen is het effect vernietigend.  Trauma in Organisaties geeft op een heldere & duidelijke manier weer hoe je dergelijke trauma’s kan herkennen, aanpakken en voorkomen.

Deze nominatie toont aan dat er wel degelijk aandacht komt voor nieuwe en betere samenwerkingsvormen.
Van controle, macht en winstbejag naar aandacht voor de emotionele en menselijke aspecten in organisaties.
Terug naar de essentie… waar staat deze organisatie voor ? wat is de missie van deze organisatie en hoe kunnen de medewerkers hun talenten optimaal inzetten om deze missie te realiseren, om meerwaarde te creëren ?
Hoe kunnen organisaties gerichter luisteren naar interne en externe signalen ?  Welke structuren en beslissingsprocessen hebben ze nodig om snel in te spelen op deze signalen ?
Het relationele weefsel van een organisatie wordt gezonder als er op een gelijkwaardige manier rekening wordt gehouden met alle stakeholders van een organisatie : de medewerkers, de maatschappij, het milieu, de markt, de toeleveranciers, de producenten, de organisatie, de consument en de toekomst.  Dat is wat organisaties doen die ervoor kiezen om ‘a force for good’ te worden.                                           Philippe Bailleur
Proficiat Philippe en dank je wel voor dit fantastische boek.
Linda Schreurs
Inside-O
Innovate Your Organization from the Inside Out